Rättegången mot rånarligan inledd

I Kalmar står idag den rånarliga inför rätta, som anklagats för tre rån och tre rånförsök, bland annat rånet mot Swedbanks kontor i Aneby i vintras.

Det var genom att gillra en slags fälla som åklagare och polis fick fram den mest avgörande bevisningen mot ligan.

Genom att samordna sändningen av tv-inslag om rånen i programmet Efterlyst på TV3 med avlyssningen av de misstänktas mobiltelefoner, fick åklagaren Johan Henningsson fram det som han anser är hans tyngsta bevisning mot männen i rånarligan. 

I de avlyssnade samtalen avslöjar sig de inblandade, när de kommenterar tv-inslagen, säger åklagaren Johan Henningsson.

Sammanlagt har totalt åtta personer åtalats för inblandning i rånen och ett mordförsök - fyra personer åtalas för direkt inblandning i rånen och rånförsöken i Ankarsrum, Silverdalen Virserum, Hjo och Aneby. Och rättegången genomfördes under stort säkerhetspådrag i Kalmar tingsrätt idag.

Flera av rånen verkar dock ha varit illa planerade - bland annat försökte man råna en kontantlös bank i Ankarsrum.

Åklagaren hävdar att rånen eller rånförsöken gått till på liknande sätt - de två utpekade huvudmännen har lämnat Stockholm tillsammans med en eller två andra - då har de stängt av sina mobiltelefoner och väl på plats har de använt sig av stulna bilar för att utföra själva rånen. Vid rånet i Hjo tände man dessutom eld på en bil för att spärra vägen för polisen. Oftast har de använt sig av skarpladdade vapen, men vid rånet i Silverdalen använde man sig istället av en machete och en yxa för att hota personalen.

Åklagaren menar att det är de två huvudmännen som sen alltid utfört eller försökt utföra rånen - och att en tredje och vid ett tillfälle en fjärde följt med som medhjälpare. Totalt har rånarna fått med sig över 700 000 kronor från de tre rånen.

Alla fyra som anklagats för inblandning i rånen nekade under dagens förhandlingar till brott.
Thomas Olsson är en av de utpekade huvudmännens advokat och han menar att åtalet mot hans klient bygger på spekulation.