Länet

Metallrättegången inleds nästa vecka

På onsdag nästa vecka inleds rättegången mot dom fem män som misstänks ha stulit metall för 25 miljoner kronor på olika platser i Sverige.
Sex av dom 38 stölderna som kommer att tas upp genomfördes i Jönköpings län.

Vågen av metallstölder började hösten 2005 efter att priset på framförallt koppar skjutit i höjden och många är dom företag i Sverige som har drabbats och blivit av med koppar, brons och stålplåtar dom senaste åren.

För polisen var det här med metallstölder något nytt och polisen i Västra Götaland startade Operation Kopparorm för att samordna spaningarna och utredningarna kring brotten. I mars i år kunde fem män som bor i Göteborg gripas och idag kom åtalet mot dom från kammaråklagare Johan Udén.

Det innehåller 38 grova stölder och sex av dom är alltså genomförda i Jönköpings län. Värst drabbade här är företaget Holsby Metall i Vetlanda kommun, som blev av med metall för 1,6 miljoner kronor, och Banverket i Nässjö som blev bestulet på metall för sammanlagt över två miljoner kronor vid två olika tillfällen. Dessutom har företag i Värnamo, Gislaved och Anderstorp drabbats.

Det är alltså Operation kopparorm som lett fram till det här åtalet som är det allra första som gäller metallstölder i Sverige.