klimathotet

Vitkål istället för tomater

Köp fläskfilé istället för oxfilé till middagen. Det är ett av de val som Handelns Utredningsinstitut nu föreslår att man ska göra för att minska koldioxidutsläppen.

På en stormarknad i Jönköping har Katarina Andersson just handlat mat o hon försöker tänka miljövänligt.
– Ja, visst gör jag det, framför allt brukar jag tänka på att handla ekologisk mjölk.

I en ny rapport listar Handelns utredningsinstitut vilka livsmedel som släpper ut lite koldioxid.

Om man till exempel väljer fläskfilé istället för oxfile slipper man 10 kilo koldioxidutsläpp och väljer man vitkål istället tomater kommer 3,5 kilo mindre koldioxid iut i atmosfören.

Listan baserar sig på siffror från Totalförsvarets forskningsinstitut.

Men alla håller inte med om att det här är bra att jämföra olika livsmedel på det här viset. Mikael Robertsson är miljöchef på COOP o han tycker att den här typen av jämförelser haltar.
– Det är ju som att jämföra att det är bättre att gå eller cykla än att ta bilen när man åker och handlar, säger han. Det är kanske bättre att äta gurka än banan, men en del vill faktiskt ha bananer också.