Ombud för barn till psykiskt sjuka

Landstinget i Jönköpings län har hittat ett framgångsrikt sätt att ta hand om barn till föräldrar med en psykisk sjukdom. På varje psykiatrisk avdelning finns numera ett barnombud.
Annika Videgren jobbar som skötare och är barnombud på sin avdelning. Hon berättar att barn till psykiskt sjuka ofta mår dåligt. När en förälder blir psykiskt sjuk drabbar det ofta barnen också, och det är de barnen som Annika Videgren ska uppmärksamma. Som barnombud ska hon ge hjälp och råd när mamma eller pappa mår dåligt och kanske lotsa barnen vidare till någon som kan hjälpa dem. Tidigare, innan Ryhov började med barnombud för några år sen blev det ofta så att barnen till de psykiskt sjuka ofta glömdes bort, berättar Annika. Och nu får fler upp ögonen för hur viktigt det är att inte bara hjälpa föräldern. På Höglandet är man redan på gång att starta liknande verksamhet och i Värnamo finns redan några barnombud inom psykiatrin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".