Facket kräver mindre undervisning för äldre lärare

Facket Lärarförundet i Jönköping kräver att kommunen anställer 100 nyutexaminerade lärare och istället låter lärare över 55 undervisa mindre.
Tanken är att de äldre istället för att undervisa kan ta administrativa uppgifter, jobba i skolans bibliotek eller vara mentorer åt de nya lärarna. Åldersväxlingen har prövats med framgång i Malmö, enligt Cecilia Larsson, ordförande för Lärarförbundet i Jönköping. Eftersom det är hos de äldre som de svåraste och längsta sjukskrivningarna finns, så kan man få ned sjukskrivningstalen genom projektet, tror Lärarförbundet. Att anställda 100 nya lärare kostar kommunen 20 miljoner, men det är pengar man hämtar hem igen på sikt med lägre sjukskrivningstal, tror Cecilia Larsson. Man får också en smidigare övergång mellan äldre och yngre i skolan och dessutom fler som kan hoppa in som vikarier och därmed minska belastningen. Cecilia Larsson tror inte det blir en gräddfil för de äldre. - Det här är också kvalificerade uppgifter som de äldre skulle utföra, säger hon. Skolpolitikerna i Jönköping sa i går nej till förslaget om ett specialavtal för de äldre lärarna med motiveringen att man inte har några pengar, men förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige. Får man nej så kommer facket fortsätta driva frågan, enligt Cecilia Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".