Utländska skogsarbetare

Fusket har minskat

Efter avslöjandet i vintras om hur utländska skogsarbetare utnyttjades - har kontrollen ökat och fusket minskat. Den bedömningen gör Skogs- och träfacket i dag.

Sture Persson representerar Skogs och träfacket och är anställd på Sveaskog.

- Jag tycker att det har blivit en radikal förbättring, både på Sveaskog men även i övriga skogsbruket, säger Sture Persson.

Det var i februari som Sveriges Radio Kronoberg avslöjade att svenska skogsentreprenörer använde sig av planteringslag där varje plantör i laget var sin egen företagare. På så sätt slapp man svenska avgifter som var betydligt högre än exempelvis de polska avgifterna. Kjell Dahlström, ordförande på Skogs- och träfacket, reagerade starkt på de här uppgifterna.  

- Här försöker man vara listig i överkant. Att man tror att man ska komma undan. Det ska vi nog bli fler om, säger Kjell Dahlström.

När Sveriges största skogsägare, det statliga skogsbolaget Sveaskog fick ta del av de här uppgifterna, sa bolaget upp samarbetet med de entreprenörer som inte hade levt upp till det överenskomna regelverket om att inte använda sig av underentreprenörer.

- Ja, vi visste ju inte detta och vi hade inte informerats om att de använde underentreprenörer som vi inte hade fått reda på. Och det hade de ju förbundit sig om att inte göra i avtalen med oss, säger Sture Persson.

Under planteringssäsongen i södra Sverige som nu är avslutad, har skogsbolag som Södra, Sveaskog och andra bolag, jämfört med förra året ökat kontrollen för att se till att entreprenörerna följer regelverket. Sveaskog har till och med anlitat externa revisorer eller kontrollanter. Men full kontroll går inta att få, säger Sture Persson.

- De jobbar ju lokalt ute i skogen och till att börja med måste vi ju veta var det finns. Vet vi inte det så måste vi ju vara ute och kontrollera varje skogsbilväg var dag och det är en omöjlighet, säger Sture Persson.

Det fuskas säkert fortfarande men att få full kontroll tror inte Sture Persson tror är möjligt.

- Man vill ju inte att det ska börja likna någon form av polisstat heller. Däremot har man ju i många andra brancher en finns det  flera andra brancher ett krav på att registrera vilka som är på arbetsplatsen. Det är möjligt att man måste göra så även inom skogsbranchen, säger Sture Persson.

Reporter: Tomas Lindberg SR Kronoberg.