Ekonomi

Positiva följder när Riksbanken höjer räntan

När riksbanken höjer styrräntan - som igår - så blir det ju direkt kännbart för alla med rörliga bostadslån på banken. Men för vissa kan det få positiva följder.

Om de höga räntorna håller i sig så höjs även sparräntorna. Åtminstone lite grann...

- De ändras ju bara när banken generellt sett ändras. Så det kan ju hända att det görs bara några gånger om året. Och därför kan det dröja lite grand innan vi höjer eller sänker. Man vill ju veta att det är en varaktig förändring i marknadsläget, säger Hans Larsson som är platschef på Nordea i Jönköping.

Även räntor på sparkonton går alltså upp - på sikt. Men bara om räntan håller i sig eller fortsätter höjas.

Till skillnad från de rörliga räntorna på bostadslån som reagerar direkt och höjs lika mycket som styrräntan går upp.

Det innebär att en bankkund som har ett rörligt bolån på en miljon kronor kommer ungefär att få betala 145 kronor mer varje månad.

Men det är alltså först om räntorna fortsätter att stiga under än lång period som man som sparare kommer att kan tjäna på att låna ut sina sparpengar till bankerna.

Hans Larsson menar ändå att bankerna slåss om spararna och därför går räntorna på sparkonton på sikt går upp, som boräntorna. Men som sparare kan man tjäna på att försöka förhandla med sin bankman om att få en bra ränta.

- Man ska alltid se över de här sakerna. Bankerna är oerhört intresserade och måste ha ett attraktivt pris även när det gäller sparande, säger Hans Larsson.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se