Jönköping

Färre återvinningsstationer

Under de senaste månaderna har flera av kommunens återvinningsstationer lagts ner, och istället har de stora stationerna blivit ännu större.

Daniel Ekbladh från Jönköping är en av de som reagerat starkt på att allt fler återvinnings-stationer försvinner i Jönköping.

- Jag tycker det är helt fel. Jag tycker det är långt ifrån det miljötänk som är på gång nu. Jag tycker att det mer ser ut som ett steg mot att lägga över bördan på konsumenterna att ta det största ansvaret, säger Daniel Ekbladh.

Fram tills för någon vecka sedan bodde Daniel Ekblad nära en återvinningsstation. Men till sin förvåning upptäckte han en dag att den var borta.

- Då började jag undra, var ska jag slänga mitt skräp nu? Det visade sig att det var en ganska lång bit till dit jag ska slänga mitt skräp, säger Daniel Ekbladh.

Daniel är inte ensam om att inte längre ha en återvinnings-station i närheten. I år försvinner närmare 20% av återvinnings-stationerna i Jönköping enligt preliminära siffror från Jönköpings kommun. Men det är inte politikerna som har det avgörande beslutet i den här frågan - utan organisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Och här handlar det om att vissa återvinningsstationer i Jönköping helt enkelt inte har hållit måttet, säger organisationens VD John Strand.

- De behållare som har funnits fram tills idag var små. De blev snabbt fulla och de var besvärliga att tömma. Det tog lång tid att tömma dem och då blir det dyrare. Så det var dags att göra någonting åt det. Det var ett gammalt, omodernt system, säger John Strand.

Han tror inte att personer som inte har tillgång till bil kommer att sluta källsortera nu.

- Nej, det tror vi inte. Vi tycker fortfarande att systemet är tillgängligt. Jönköping har också en hög grad av så kallad fastighetsnära insamling, där man kan källsortera i flerfamiljfastigheternas soprum. Så vi tycker fortfarande att tillgängligheten är god, säger John Strand.

Men Daniel Ekbladh tror att närheten till återvinningsstationen är A och O i det här fallet och att risken är stor att de som inte är bilägare nu istället kommer strunta i att källsortera.

- Det känns ju som att ska jag komma fullpackad med skräp på en cykel cyklandes en bra bit. Jag skulle kunna göra det men jag tror att det är många som tar den enkla vägen och slänger det avfallet i hushållsavfallet istället, säger Daniel Ekbladh.

Mikael Olofsson
mikael.olofsson@sr.se