landstinget

Protester mot företag utan kollektivavtal

Företaget Team Ortopedteknik, som levererar till bland annat landstinget, saknar helt kollektivavtal. Företagets vd jobbar dessutom just nu som konsult åt landstinget för att ta reda på om det går att lägga ut fler verksamheter på entreprenad.

Nu reagerar såväl landstingsledamöter som facket mot förhållandet och de menar att företaget kan skaffa sig konkurrensfördelar genom att inte ha kollektivavtal.

- Om det här tycker jag inte. Jag tycker man ska ha kollektivavtal, det här är den svenska modellen. Det finns avtal mellan arbetsmarknadsmarknadens parter och det är det som gäller tycker jag, säger landstingsledamoten Kjell Ekelund (s).

Även från fackligt håll är reaktionerna starka mot att landstinget anlitar företag som inte har kollektivavtal.

- Jag tycker det låter väldigt konstigt. Vid sådana stora upphandlingar som landstinget gör tycker jag det är en självklarhet att det ska finnas kollektivavtal på det företaget som man ska anlita sedan, säger Inger Rutensköld, som är regionchef för fackförbundet Unionen.

Företaget Team Ortopedteknik, med huvudkontor i Jönköping, har 130 anställda på elva orter i Sverige. De gör specialanpassade hjälpmedel, som till exempel benproteser och skoinlägg åt bland annat Landstinget i Jönköpings län.

Företagets vd Göran Sigblad anlitas dessutom som konsult av landstinget för att utreda om det är möjligt att lägga ut fler av landstingets verksamheter på entreprenad. Att Team Ortopedteknik och andra företag som saknar kollektivavtal är med och konkurrerar om uppdrag från landstinget ger orättvisa förutsättningar, enligt facket.

Företaget å sin sida tillbakavisar kritiken och menar att det kunnat hantera frågorna internt.

- Vi har inte tyckt att vi behöver det eftersom vi kunnat hantera frågorna i interna grupper, men kommer de till oss och kräver det skulle vi nog kunna gå med på det utan problem, säger företagets vd Göran Sigblad, som inte tror att företaget får några konkurrensfördelar av att de saknar kollektivavtal.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se