Försäkringsbolag pressar sågverk

Små företag drabbas nu av försäkringsbolagens allt hårdare krav. Värst drabbas mindre sågverk som kan tvingas investera miljonbelopp på ökad brandsäkerhet. och det är många sågverk som inte klara av de investeringarna.
Många försäkringsbolag vill att sågverken ska ha ett sprinklersystem. Det är ett brandskyddsystem som gör att det börjar spruta vatten vid en eventuell brand. Men att installera ett sånt här system kostar mellan 1,5 och 2 miljoner kronor, något som många mindre sågverk inte har råd med. Många försäkringsbolag har det tufft nu efter terrorttacken i USA. Eftersom försäkringsbolag är återförsäkrade i varandra drabbas hela försäkringsbranschen av terrorattacken. Därför är försäkringsbolagen tuffare än tidigare mot sina företagskunder. - Om Karla Trä tvingas installera ett sprinklersystem så är det tveksamt om företaget skulle överleva, säger sågverket Karla Trä:s Vd Ingmar Larsson till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".