Turkar viktiga för svensk ekonomi

Företag som drivs av invandrare från turkiet spelar en stor roll för svensk ekonomi, det visar en undersökning som Svenskt näringsliv har gjort tillsammans med turkiska ungdomsförbundet.
I Sverige finns det ungefär 3000 företagare som har sina rötter i turkiet och hellre startar eget än att vara anställd. Och alla de här företagen sysselsätter nästan 18 000 personer. De flesta, 40 % jobbar inom hotell och restaurang branchen. Det visar en studie som svenskt näringsliv har gjort. Och det Faroud Rezania som har varit ansvarig för undersökningen tycker att det här pekar på hur viktiga företag med invandrarbakgrund i stort är för svensk ekonomi. Att invandrare startar egna företag hör till vanligheten. I Jönköpings län är ungefär 7 % av alla egen företagare invandrare. Fouad Kidit äger restaurang gäddan och gåsen och tror att en anledning till att många väljer att hellre driva sitt eget än att vara anställd är att det hför många invandrare kan vara den enda möjligheten att få nåt jobb alls. - Det finns jättemånga som kommit till Sverige och hittar inga jobb, därför startar vi företag, säger Fouad Kidit som äger restaurang Gäddan och gåsen till Nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".