Gnosjöföretagare åtalad

I dag åtalades företagaren Kurt-Lennart Lilja för brott mot utlänningslagen. Enligt åklagaren så lockade han fyra polska murare till Gnosjö för att bygga ett lager, trots att de saknade arbetstillstånd. En av polackerna har i polisförhören berättat om rena slavarbetet.
Polackerna berättade att de fått bo i en husvagn och jobba elva timmar om dagen, sex dagar i veckan. De lovades en timlön på 65 kronor, hälften av vad en svensk murare tjänar. Men när polisen stoppade arbetet hade de bara fått ut 5.000 kronor för en hel månads jobb. En av polackerna beskriver tiden i Gnosjö som rena slavarbetet. I dag åtalades alltså Kurt-Lennart Lilja. Enligt åklagaren är det han som tagit hit polackerna. Förutom böter eller fängelse för brott mot utlänningslagen så riskerar han att få betala 75.000 kronor i straffavgift. Nu i eftermiddag så släpptes Kurt-Lennart Lilja ur häktet, där han suttit i ett par veckor. Han förnekar fortfarande brott, precis som han gjorde i en intervju här i Nyheterna innan han greps.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".