LÄNET

Ingen polisbrist i länet

Bristen på poliser i Jönköpings län finns inte längre. Även om de flesta nyutexaminerade söker sig till storstan, så går Jönköpings län mot trenden.

Polisbristen i länet ser ut att vara över, trots att trenden med att nyexaminerade poliser väljer att söka jobb i storstäderna.

Regeringen lovade när den tillträdde, att det skulle bli 20 000 fler poliser fram till 2010. Idag finns ungefär 480 poliser i Jönköpings län, men tanken är att de ska bli fler, 40 - 50 ytterligare inom de närmaste två åren och de ska synas ännu mer på gator och torg.

Det blir färre små polisstationer, fler bilar och fler patrullerande poliser, säger länspolismästare Gunnar Lindelöf.

- Vi ska satsa på poliser i yttre tjänst, människor vill se oss ute så det är det vi ska satsa på, säger Lindelöf.

Polisutbildningen i Växjö har bidragit till att det är många som vill jobba i länet. Annars är trenden sen länge att nyutexaminerade söker sig till storstäderna i första hand. Länspolismästare Gunnar Lindelöf.

25-åriga polisaspirant Sofie Karlsson, valde gamla hemstaden Värnamo efter sin examen i våras, men många av hennes klasskompisar ville stanna i Stockholm.

- Det var drygt hälften av mina klasskompisar som sökte jobb i Stockholm och fick det, men jag längtade tillbaka hem till familjen och vänner, säger Sofie Karlsson.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista