HÖGLANDET

Glödhet fritidshusmarknad på höglandet

Marknaden för fritidshus är just nu glödhet på Höglandet i Jönköpings län. Främst är det danskar och holländare som står för köpen och det är inte ovalnigt att de köper av tyskar.

Enligt fastighetsmäklare råder det näst intill hysteri på marknaden för fritidshus på höglandet.

Hetast är marknaden bland utländska husspekulanter. Den Holländska marknaden är relativt ny för länet, men ack så stark, enligt fastighetsmäklaren Roger Karlsson på Fastighetsbyrån i Eksjö.

- Den Holländska marknaden är ny och den Danska marknaden är hetare än någonsin, säger Roger Karlsson.

Prisbilden på fritidshusen på höglandet är hög, enligt Roger Karlsson. De som söker sig till Sverige är ekonomiskt starka, ungefär som Tyskarna som köpte många hus för tio år sedan. I dagsläget är det så att det är de Tyskar som hittade en röd stuga med vita knutar i Sverige vid slutet på nittiotalet, som säljer till Holländare.

Olika säljläge i länet
Marknaden för fritidshus skiljer sig på olika ställen i länet för i Jönköpingstrakten är marknaden inte lika het som uppe på höglandet, säger Anna Axelsson som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping.

- Den här säsongen har varit lugnare än tidigare, Jönköpingsmarknaden är inte så utpräglad för Danskar och Tyskar utan mest lokala köpare.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista