Missbruk av rättighet till medborgarförslag

Möjligheten för kommunmedborgare att lägga egna förslag till politikerna, så kallade medborgarförslag, utnyttjas nu av politiska partier som inte kommit in i fullmäktige.
I Jönköping har 80 medborgarförslag kommit in, men mer än hälften kommer från Sverigedemokraten Jan Ljungberg. Tanken med medborgarförslagen var att öka demokratin. Vanliga människor skulle få göra sina röster hörda och lägga förslag till politikerna som sedan tas upp i fullmäktige. Landstinget funderar på att införa det här och även i Sävsjö och Eksjö finns förslag att införa systemet. I Jönköping har det varit igång en tid nu, men erfarenheterna är inte särskilt goda så långt. Cirka 80 förslag har kommit in. 43 av dem kommer från Sverigedemorkraten Jan Ljungberg. Han lämnar bland annat förslag om att göra det lättare för invandrare att återvända till sitt hemland. Ett tiotal av förslagen kommer från en och samma socialdemokrat. Bara knappt 20 förslag kommer alltså från sådana som inte är politiker. Systemet utnyttjas alltså av partier och politiker som inte fått plats i fullmäktige. Varje förslag måste upp i fullmäktige, sedan till kommunstyrelsen, sedan till den nämnd som berörs. Ärendet ska sedan utredas och så upp i nämnden igen och vidare till kommunstyrelsen för beslut i kommunfullmäktige. Det tar tid och kostar pengar och det var inte riktigt så det var planerat, konstaterar centerpartistiska kommunalrådet i Jönköping Åke Johansson. - Fortsätter det så här måste vi nog ta det under övervägande, om det är rätt ur demokratisk synpunkt, med medborgarförslag, säger Åke Johansson (c).
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".