Studsmattor bör ses över

Den som har en studsmatta stående i trädgården bör vara uppmärksam på att slitage kan göra den mindre säker. Speciellt om det var några år sedan den köptes.

Om studsmattan utsätts för direkt solsken slits plasten och vissa delar kan behöva bytas. Den som har en studsmatta ska därför kontrollera den noggrant innan den används.

- Plast utmattas ofta av UV-strålar men hur mycket beror på plastens kvalitet. Det här är någonting man ska tänka på, säger Kerstin Jönsson, som jobbar med produktsäkerhet på Konsumentverket.

Studsmattor för hemmabruk har blivit mycket populärt den senaste tiden men trots att de är byggda för utomhusbruk slits de av väder och vind.

En matta kan ha en livslängd på mellan fem och tio år beroende på hur den sköts. Det säger Pierre Robért som säljer studsmattor. Det gäller bland annat att ta in mattan på vintern.

- Vissa nöjer sig med att ta in själva mattan och låter ramen stå ute men vi rekommenderar att man tar in alltihop, säger han.

Daniel Thörnblad
daniel.thornblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista