Många står över cellprovstagningar

Trots att ett gynekologiskt cellprov kan förhindra cancer uteblir nästan var fjärde kvinna i länet från cellprovstagningarna.

Nästan var fjärde kvinna i länet uteblir från dom gynekologiska cellprovskontrollerna, ändå är det fler kvinnor i Jönköping som utför provet än i Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

I Kronoberg uteblir mer än var fjärde kvinna och Blekinge och Kalmar avstår var en av tre kvinnor provtagningen.

Att så många kvinnor struntar i att utföra provet förvånar Göran Larsson som är verksamhetschef vid kvinnokliniken på Blekingesjukhuset.

- Jag tror att man inte riktigt förstår värdet av provtagningen, säger Göran Larsson.

Sedan mitten av 1960-talet har kvinnor i Sverige kallats till cellprovskontroller för att se om dom bär på Humant papillomvirus, även kallad Kondylom som är den sexuellt överförbara sjukdom som i en förlängning kan orsaka livmoderhalscancer.

Landstinget i Jönköping låg 2006 i topp i landet när det gäller andelen utförda cellprover. Men trots det uteblev 23 av kvinnorna från cellprovstagningen. Även Kronoberg räknas som ett topplandsting men ändå avstod 26 procent av kvinnorna från cellprovskontrollen. I landstinget Blekinge var det 33 procent av kvinnorna som inte kom till cellprovstagningen och i Kalmar avstod 38 procent av kvinnorna.

Göran Larsson tror en anledning till att kvinnor uteblir från cellprovskontrollerna är landstingen varit dåliga på att informera om vikten av att ta cellprover.

- Vi kanske har varit dåliga på att marknadsföra det här på senare år, för ofta behövs det komma ut en informationskampanj, säger Göran Larsson på Blekingesjukhuset.

Mia Boström
mia.boström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista