Länet

Stora löneglapp för kommunalråd

Många kommunalråd i länet har fått en rejäl löneökning i år. Störst är ökningen i Nässjö. Där har lönen höjts med drygt 5 procent det senaste året, till 46 000 kronor.

I Nässjö sätts kommunalrådslönen efter förvaltningschefernas löner. De senaste året har man satsat särskilt på chefer, bland annat på lönerna.

I andra kommuner sätts lönen efter andra kriterier. I Jönköping får kommunalrådet samma löneökning som den genomsnittliga ökningen för andra anställda i kommunen, i år drygt 3 procent. I Mullsjö är politiska läget osäkert och lönen har knappt stigit alls det senaste året. Kommunalrådslönen är där lägst i länet, knappt 35 000.

I Sävsjö har kommunalrådslönen ökat med nästan 5 procent, till 48 000. Per-Olof Sjöbergsson (kd), som suttit med i den arbetsgrupp som förhandlat fram politikernas arvoden, säger att det är ett sätt att belöna stort ansvar. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson är ende kommunalrådet i kommunen.

De flesta andra kommuner i länet har ett oppositionsråd på minst deltid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista