Kvinnliga politiker anser sig motarbetade

Sex av tio kvinnliga politiker känner sig motarbetade på grund av att de är just kvinnor. Det visar en undersöknign som Göteborgs-Posten gjort.

I många fall upplever kvinnorna att deras åsikter blir förbisedda och inte tas på allvar bland manliga kollegor.

Magdalena Andersson, moderat riksdagsledamot från Jönköpings län:

Enligt enkäten som Göteborgs-Posten skickat ut till kvinnliga politiker känner så många som 60% av de som svarade att de blir osynliggjorda av och inför sina manliga kollegor.

I enkäten menar många kvinnor att de kan bli förlöjligade för att de använder ett vardagligt språk eller för att de inte tar i på samma sätt som män kan göra när de argumenterar.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Helene Petersson från Jönköpings län tycker inte att hon har blivit direkt trakasserad men att problemen fanns när hon var yngre.

Magdalena andersson är, utöver sitt uppdrag i riksdagen, ordförande för moderatkvinnorna i Sverige och där får hon många bevis för att kvinnor motarbetas inom politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista