Fler bevakningsfirmor kan få använda vapen

Rikspolisstyrelsen varnar nu för att allt fler bevakningsföretag i Sverige kan komma att börja använda vapen för att skydda personer.
I ett principiellt viktigt fall som nu ska avgöras i kammarrätten Jönköping har länsstyrelsen i Östergötland sagt ja till att ett mindre bevakningsföretag ska få använda vapen, detta trots att Rikspolisstyrelsen har uppmanat länsstryrelsen att säga nej. Det här tycker Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen är fel. - Det tenderar att bli vilda västern, säger han. Just nu så pågår det ett mål som Rikspolisstyrelsen anser är mycket principiellt viktigt. Det handlar om ett mål där länstyrelsen i Östergötland mot Rikspolisstyrelsens vilja har gett det mindre bevakningsföretaget Duosec tillstånd att jobba med personskydd. Målet ska nu avgöras av Kammarrätten i Jönköping och enligt Lars Tonneman så är det ett viktigt mål för skulle rikspolisstyrelsen förlora kan det leda till att ett 100-tal mindre bevakningsföretag skulle kunna börja använda vapen för att skydda personer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".