Länet

Kvinnliga missbrukare ska få bättre hjälp

Kvinnor som har missbruksproblem har länge varit en bortglömd grupp i samhället. Men nu börjar det vända. I Jönköpings kommun har till exempel en jourlägenhet öppnats för kvinnor

Planerna stannar inte bara vid jourlägenheten. Att utvidga hjälpen för kvinnor är nödvändigt, enligt Marie Gustafsson som har levt som missbrukare i 20 år.

Det är vanligt att kvinnor som lever i missbrukskretsar utnyttjas av männen. Både psykiskt och fysiskt våld är vardag för många av kvinnorna. Männen bestämmer helt enkelt över dem.

Kvinnorna har länge varit ovälkomna var de än har sökt hjälp. På kvinnojourerna har man inte kapaciteten att ta emot dom som har missbruksproblem. Så de utsatta kvinnorna har bara männen att vända sig till.

Nu vill Jönköpings kommun utöka verksamheten så att det alltid finns personal på plats som kan ta hand om de mest utsatta missbrukande kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista