Länet

Stor ökning av internetbedrägerierna

Bedrägerier över internet fortsätter att öka. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har bedrägerierna i länet ökat med nästan 30% under första halvåret i år jämfört med samma period förra året.

-Det är viktigt att vara försiktig, när man handlar på internet, väldigt försiktig. Men det finns många seriösa företag också, så vi vill inte avråda från internethandel. Men när det gäller köp av privatpersoner ska man vara extra varsam, säger Ola Svensson, som är kriminalinspektör på Höglandet.

Första halvåret i år har polisen i länet fått in 62 anmälningar om bedrägerier över internet. Det är nästan 30% fler än samma period förra året. Det kan, som vid ett fall nyligen, handla om att en privatperson utger sig för att sälja TV-spel och mobiltelefoner, men att kunderna sedan inte får de varor som de har betalat för. Ola Svenssons råd är att man på sajterna på internet alltid ska kolla upp försäljaren innan man köper något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista