Grisregister på Jordbruksverket

Vid årskiftet inför Jordbruksverket ett register, där alla förflyttningar av grisar ska noteras. Det är EU som kräver att registret ska finnas för att man ska kunna spåra även svin vid utbrott av smittsamma sjukdomar.
Jordbruksverket har arbetat med registret sedan 1999 och sedan dess har ett register över alla svingårdar skapats. Det kompletteras från årsskiftet med noteringar om alla förflyttningar av grisar, alltså. Cirka 5 200 svinbönder berörs, som kommer att få uppdatera och komplettera uppgifterna. Omkring 2,2 miljoner grisar slaktas varje år och det genomförs cirka 100 000 grisförflyttningar, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Registret kommer liksom CDB-registret att finansieras med avgifter, som varierar beroende på inrapporteringssätt. Även slakterier och deras förmedlingsföretag kan rapportera in till registret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".