Länet

Studenter tar ingen semester

Trots att det är sommar finns det de som väljer att plugga. Antalet studenter som läser en sommarkurs på högskola eller universitet ökar.

Mattias Andersson i Jönköping läser webdesign på distans och för honom är sommarstudierna ett sätt att överleva sommaren, rent ekonomiskt.

– Det var en av anledningarna till att jag gjorde det. Men jag tänkte att när jag ändå läser någonting för att få pengar från CSN, då kan jag lika gärna läsa något som jag har nytta av och som är roligt och lärorikt, säger Mattias Andersson.

Den som studerar på heltid har rätt till drygt 7 500 kronor i studiemedel per månad. En sommarkurs kan pågå i allt från några veckor till hela sommaren. På högskolan i Jönköping kan man bland annat välja att fördjupa sig i matte, linjär algebra eller organisation och ledning.

Gerd Engström tar emot samtal från blivande studenter på studerandeenheten på högskolan och hon berättar att antalet sommarstudenter har ökat.

– 287 studenter läser i sommar. Det är mer än det har varit tidigare, men det är ju fler kurser också.

Mattias Andersson tycker det funkar bra att gå i skolan även på sommaren. Det enda är att det kan bli lite ensamt.

– Det jobbiga är att alla åker från stan. Men annars är det helt okej, säger Mattias Andersson.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista