Lugn och ro ger boendetrivsel

Vi vill ha det lugnt där vi bor, och helst nära till både centrum och grönområden. Det visar en undersökning om boendet som gjorts i Nässjö. Undersökningen visar dessvärre också att ingen vill bo i Nässjös tomma lägenheter.
Alla kommuner måste från och med i år planera för bostadsförsörjningen i kommunen. Som ett led i detta har man i Nässjö kommun gjort en enkät, både bland de som bor stadigvarande i kommunen och de som är nyinflyttade. Man har också frågat ut folk i samband med en boutställning i Stadshuset. Huvudfrågan handlade om vad det är som gör att människor trivs eller inte trivs där de bor. Och bland de 320 som svarat på enkäten har man vaskat fram följande. * Drygt 90 procent trivs på sin nuvarande bostsadsort. * Allra bäst trivs de äldsta, där handlar det om 97 procent som är nöjda. * De viktigaste faktorer som nämns för att man trivs är att det är lugnt där man bor, att det finns grönområden nära bostaden, att det är nära till centrum och service. * Storleken på bostaden har också betydelse och andra viktiga delar är egen tvättmaskin, egen täppa och hur bostaden är utformad. De unga trivs bättre än man väntade sig. De har också ungefär samma krav på bostaden som de äldre. Och också de unga vill faktiskt ha ett lugnt boende, något som de ansvariga för enkäten blivit mest förvånade över. Men något intresse att bosätta sig i de områden där det idag finns tomma lägenheter i Nässjö ''har inte kunnat skönjas'' enligt rapporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista