Ingen kärlek utan avtal

Kärleken är en ekonomisk kvinnofälla. Det menar experter som nu varnar kvinnor för att lita på kärlek utan avtal. Parrelationer utan avtal blir lätt fällor på grund av dom ekonomiska skillnaderna mellan könen.

SPP pensions statistik visar att kvinnor tjänar 70 % av det männen tjänar, att dom deltidsarbetar mer och tar ut mer föräldraledighet.

Effekten blir att ekonomi och pension blir sämre för kvinnan än för mannen eftersom hon får ihop en lägre pension som ska räcka längre, eftersom kvinnor i genomsnitt blir äldre än män.

SPP pensions experter föreslår därför att kvinnor ska förhandla fram bra avtal även i hemmet. Till exempel är det viktigt att inte ha gemensam tjänstepension med sin man för om äktenskapet inte håller kan man bli helt utan.

Sparar kvinnor privat för att kunna stärka upp pension ska dom teckna äktenskapsförord. Annars tillfaller halva summan mannen vid skilsmässa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista