Flera kritiserar svepande domskäl

Den dom från Jönköpings tingsrätt där tingsrätten använt sig av generaliserade formuleringar som kopplar ihop ett mordförsök med islam fortsätter att väcka reaktioner.

Det som nu väcker reaktioner även utanför Jönköpings län handlar om hur tingsrätten i Jönköping formulerat sig i en dom mot en man som dömts till åtta års fängelse och utvisning från Sverige.

Mannen försökte döda sin före detta fru och i domen drar tingsrätten paralleller mellan vad mannen gjort och hans kvinnosyn som enligt tingsrätten grundar sig i islam.

- Det är inte professionellt. Framför allt hur man sätter alla araber och muslimer i en klump, säger Abdallah Sallah som är ordförande för Islamska förbundet i Stockholm.

Nima Daryamadj, krönikör och frilansskribent, ställer sig även han kritisk till formuleringen, det är sorgligt, tycker han.

- Inom tingsrätten och i domstolen väntar man sig en viss bildningsnivå och den här formuleringen är ganska märklig, säger Daryamadj till Nyheterna.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista