Länet

Personer med djurförbud bör registreras

Personer som blivit förbjudna att äga djur borde registreras nationellt. Det vill jordbruksdepartementet som nu har skrivit ett förslag om ett nationellt register.

I nuläget finns uppgifter om personer med djurförbud registrerade hos länsstyrelserna och det gör att man bara behöver åka till ett annat län för att köpa exempelvis en hund utan att bli upptäckt.

Eva Andreasson är styrelseledamot i Kennelklubben i Småland. Hon välkomnar förslaget om ett register och säger att problemen med hundar som hamnar i fel händer är stora.

Antalet personer som har förbjudits äga djur har fördubblats på bara några år och är nu mer än 160 personer. 

Men informationen om vilka det är har bara funnits hos länsstyrelserna, och en person som säljer djur har inte kunnat veta om köparen får ha djur eller inte.

Tanken är nu att det registret ska bli nationellt och finnas tillgängligt för privatpersoner.

Kent Bråtenholme som jobbar i en djuraffär i Jönköping, är en av dom som berörs av ett register. Kent föder upp hundar som hobby och han har nekat flera köpare genom åren som han tyckt varit olämpliga.

Kent Bråtenholme säger att det för det mesta handlar om köpare till rasen Schäfer och att han själv går på magkänslan och att han försöker träffa köparen så många gånger som möjligt.

Kent skulle absolut använda sig av det nya registret för att kolla köpare, även om han är mån om att bilda sig en egen uppfattning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista