Allt färre kristna reser ut som missionärer

I en av Sveriges största frikyrkliga rörelser, Pingströrelsen, har antalet missionärer minskat drastiskt de senaste åren. Ingemar Andersson i Jönköping har lång erfarenhet av det här arbetet och han tycker det är en tråkig utveckling.

– Det är en brist tycker jag, att vi inte har haft kapacitet och förändringsförmåga att nå till andra länder.

Ingemar Andersson är en av de 150 missionärer som finns kvar inom pingströrelsen idag. För de har blivit färre.1995 var siffran över 600, enligt statistik från Svenska Pingstmissionen. Dagens kristna missionärer ägnar sig inte bara åt att sprida sin tro, utan gör även ett omfattande socialt arbete i fattiga länder. Ofta med en liten ekonomisk ersättning. Något som Ingemar Andersson tror kan påverka rekryteringen av nya missionärer.

– Det är välfärden som påverkar synsättet, man har det för bra, man vill inte ge upp det för att göra något för andra.

I Ingemar Anderssons församling, Pingstkyrkan i Jönköping, en av landets största frikyrkoförsamlingar, har man gjort något åt den vikande trenden. Kyrkan bjöd in alla medlemmar till studiecirklar, där äldre missionärer var mentorer. Det har gett resultat. I år skickar församlingen ut sju unga familjer.

– Jag tror att det är som Jesus gav som exempel, att han brydde sig om de som var längst ner på samhällsstegen. Det är viktigt att engagera sig för andra som har det socialt svårt om man är kristen, säger Pelle Hörnmark, pastor i Pingstkyrkan i Jönköping.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista