Läkare beordrade skyddsarbete på Ryhov

Igår beordrade överläkaren Örjan Skogar vid geriatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov skyddsarbete på avdelningen. Det betyder att man kallade in en sjuksköterska att utföra arbetsuppgifter som normalt sköts av personal som nu strejkar. Anledningen är att överläkare Örjan Skogar ansåg att det var fara för patienternas liv och hälsa om inte mer än en person arbetade natt.
– Vi kan inte hantera dessa patienter med bara en ensam som arbetar, säger han. Det är medicinskt oförsvarligt. När överläkare och verksamhetschef Örjan Skogar förstod att strejken skulle drabba den geriatriska avdelningen i Jönköping ansökte han om dispens hos Kommunal. Han ville att det skulle finnas personal att ta hand om minst fem patienter. Två personer minimum Hans minimikrav är att två personer ska arbeta nattetid. Patienterna är äldre personer som lider av olika tillstånd av förvirring. Många är drabbade av demens, men Kommunal sa nej till begäran om dispens. Detta ledde till att Örjan Skogar på torsdagen beordrade skyddsarbete eftersom han anser att det är fara för patienternas liv och hälsa om bara en ur personalen arbetar natt. – En person på fem eller sex oroliga patienter är inte medicinskt försvarbart. Osäker om skyddsarbete Peter Hammarin är ombudsman för Kommunal i Jönköpings län och enligt honom har den geriatriska avdelningen gjort felaktiga dispensansökningar. Det är främst därför den har fått avslag. Men han säger sig också vara osäker på om det verkligen var motiverat att beordra skyddsarbete. – Nej, jag är inte riktigt inne på att detta är skyddsarbete. Då ska det handla om risk för liv och hälsa. Vi får nu titta på vad vi tycker om detta, men vi har motiverat vårt beslut med att det går att placera patienterna på andra avdelningar också. Men överläkare Örjan Skogar tycker inte att det är bra idé att flytta patienterna på avdelningen. – Just att förflytta äldre, sköra patienter, som har svårt att orientera sig är just det som man medicinskt inte bör göra. Istället bör man behålla patienterna i den vårdlokal där de känner sig hemmastadda. Risken är mycket stor att förvirringstillståndet blir akut om vi flyttade patienterna, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".