länet

Grannsamverkan minskar villainbrotten

Det blir allt vanligare med inbrott i bostäder i Jönköpings län. Värst är det nu under sommaren när många är borta på semester. Polisen i Jönköping säger nu att grannsamverkan är ett effektivt sätt att minska risken för inbrott.

Bara under det första halvåret i år har 226 bostadsinbrott anmälts. Det är 60 % fler än under samma period förra året.

Ett sätt att minska risken för inbrott är genom grannsamverkan, vilket innebär att grannar i ett område samarbetar. Det handlar i stort sett om att alla grannar hjälps åt att ta ansvar genom att vara observant och reagera när något känns fel och när man stöter på personer som man inte känner igen.

Gert Kvick på Jönköpingspolisen säger i ett pressmeddelande att i de områden, som har grannsamverkan i länet har antalet inbrott minskat markant.

Över hela världen har det visat sig att grannsamverkan är effektivt för att minska bostadsinbrott. Enligt brottsförebyggande rådet har man sett att antalet inbrott har minskat med 26 % i områden med grannsamverkan utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista