Jönköping

Missbrukare kämpar för att få vård

En 44-årig man från Jönköping med stora missbruksproblem driver just nu en egen kamp för att få rätt att bo på ett behandlingshem.

Men Jönköpings kommun säger nej - eftersom de tycker det blir för dyrt.

Mannen har missbrukat i trettio år och under sin tid inom öppenvården i Jönköping har han fått flera återfall. Till slut tog han på eget initiativ kontakt med ett behandlingshem och skrev in sig, eftersom han kände att han inte kunde klara av att bli drogfri på egen hand.

44-åringen säger att han inte kan bo kvar i Jönköpings kommun eftersom han har vänner som missbrukar och de kommer hem till honom gång på gång för att erbjuda honom alkohol eller narkotika.

Bo Samuelsson på socialen i Jönköping säger till Nyheterna att det är kommunen, som tar beslut om placeringar på behandlingshem. Han är chef på individ- och familjeomsorgen och säger att systemet inte skulle fungera om vilken missbrukare som helst kunde skriva in sig på ett behandlingshem och sedan be kommunen att betala.

Men Jönköpings kommun är ganska ensam om sin uppfattning. Mannen har nämligen fått rätt i flera domstolar, som håller med om att kommunen ska betala hans vistelse.

Kommunen vägrar ge sig och nu ligger det hos Regeringsrätten att fälla det avgörande beslutet

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista