Fågeldöden utredd

Det var bakterier som orsakade att cirka 400 sjöfåglar dog i Erstad Kärr på Visingsö i somras. Det säger Henrik Uhlhorn på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, som undersökt en del av de döda fåglarna.
I slutet av juli hittades flera hundra döda fåglar vid kärret. Henrik Uhlhorn säger att det förmodligen var det varma vädret i kombination med en dålig genomströmning av vattnet som gjort att bakterierna kunde föröka sig och bli så många att de alltså blev ett dödligt hot för fåglarna. Uhrborn tror inte att Länsstyrelsen, som sköter tillsynen av kärret, gjort något fel men säger att man kan minska risken för att något liknande händer igen genom att öka vattengenomströmningen i området. Tidigare öppnades det ofta en kanal mellan Vättern och kärret för att få in nytt friskt vatten, men sedan Erstadkärret blev naturreservat görs det betydligt mer sällan. Johan Rova på länsstyrelsen säger till Jönköpings-Posten att länsstyrelsen följt dom råd man fått för skötseln av kärret, men att man nu ska se över rutinerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".