Länet

Lokala företag följer börsen

Stockholmsbörsen har gått ner med 21 procent sedan årsskiftet och de flesta börsbolag i länet har följt efter. Skogsbranschföretaget Rörvik hör till dem som har sjunkit mest, med nästan 40 procent.

Leif Ahlgren, kapitalförvaltare på SE-banken i Jönköping, om utvecklingen för Rörvik:

– Det har vänt helt och hållet för dem, från att ha varit väldigt framgångsrika har kursen nu sjunkit väldigt mycket.

– Skogsbranschföretag är väldigt konjunkturkänsliga, det brukar gå mycket upp och ner, säger Leif Ahlgren.

Rörvik har alltså gått dåligt. Även företag som tillverkar konsumtionsvaror har särskilt känt av börsnedgången. Dit hör Husqvarna, som har gått ner 34 procent sedan årsskiftet, och husvagnstillverkaren Kabe som har gått ner 27 procent.

Men det finns lokala börsbolag som har klarat sig bra. Fartkameratillverkaren Sensys har gått upp 25 procent sedan årsskiftet och teknikföretaget OEM med 4 procent. Men dessa bolag hör till undantagen. Och Leif Ahlgren tror att nedgången kommer att fortsätta ett tag till. Även de lokala börsbolagen påverkas av utvecklingen på andra håll:

– Kreditkrisen i USA påverkar hela världen. Det måste nog komma positiva signaler därifrån innan en vändning kan ske här, säger Leif Ahlgren

Lokala börsbolags förändring sedan årsskiftet

Husqvarna - 34 %
XANO -24 %
Fagerhult - 7 %
Kabe - 27 %
OEM + 3 %
Sensys + 25 %
Itab shop -29 %
Rörvik -39 %

Dessa är de större börsnoterade bolag som finns i Jönköpings län.

Källa: SEB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista