Många frågor om busåkande vattenskotrar

Den senaste tiden har flera vattenskoterförare brutit mot lagen när dem kört utanför tillåtna leder nära badgäster vid Vätterstranden i centrala Jönköping. Nu börjar den här buskörningen märkas av även på Länsstyrelsen.

Många hör av sig till länsstyrelsen med frågor och klagomål angående vattenskotrar. Göran Hjalmarsson på länsstyrelsens rättsavdelning får många frågor.

- Det blir många samtal, både från sådana som vill köra, de som kör och de som irriterar sig på dem, berättar Göran Hjalmarsson på länsstyrelsen.

Det som gäller för att köra vattenskoter i länet är att man måste hålla sig till ett område norr om Gränna samt till allmänna farleder och anledningen till att det är så få platser är att vattenskoteråkningen anses föra för mycket oväsen och få kommuner vill därför tillåta den.

Den som bryter mot lagstiftningen och kör på otillåtna platser får böter, men Krister Linell, inre befäl på närpolisen i Jönköping, säger att det inte är många som åker fast.

- Nej det är inte alls många. Det verkar som allmänheten själva säger ifrån när vattenskotrarna kommer för nära badplatser och liknande, säger Linell på polisen.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista