Antalet livsmedelskontroller varierar

Antalet livsmedelskontroller varierar stort mellan de olika kommunerna i länet, visar en rapport från livsmedelsverket.

Hur ofta livsmedelsfabriker och restauranger kontrolleras av kommunens livsmedelskontrollanter varierar stort mellan olika kommuner i Jönköpings län.

Aneby och Gislaved hade förra året förhållandevis få kontroller, Värnamo och Vetlanda betydligt fler.

- Man kanske inte har tillräcklig med resurser, vilket innebär att kan inte hinner runt till alla anläggningar, berättar Alexander Sobestiansky på livsmedelsverket.

- Det varierar med resurserna som finns i kommunerna. Om man inte har tillräckligt med kontrollanter är det svårt att hinna göra kontrollerna, säger han.

I länet varierar det hur många anställda kommunerna har till livsmedelsinspektion. Mullsjö och Habo har gått samman och har 67 livsmedelsanläggningar per inspektör, medan Aneby har nästan 200 per inspektör. Aneby har tidigare köpt tjänster från andra kommuner för att klara livsmedelskontrollen. Men miljöchef Torbjörn Adolfsson säger att det idag inte är aktuellt att samarbeta i större skala, utan att den inspektör på halvtid som man har i kommunen räcker för de behov som finns.

Alexander Sobestiansky på livsmedelsverket betonar att det är viktigt att man som restaurangbesökare eller konsument upptäcker något som är dåligt hör av sig till kommunen, som alltså är första kontrollinstans.

Annika Fredén
annika.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista