Stora skillnader för de äldre i hemtjänsten

Hemtjänstens möjlighet att erbjuda hjälp med tvättning, städning, duschning och promenader utomhus skiljer sig beroende på vilken kommun du bor i. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Kalmar har gjort.

Det kan skilja upp till två veckor för städning mellan två grannkommuner i Småland. Då Eksjö har riktlinjer om städning en gång i månaden, erbjuder Vimmerby städning varannan vecka.

Malte Larsson från Järnforsen i Hultsfreds Kommun, sitter i rullstol och kan inte ta sig ut på promenad själv.

– Grannens hund får vara ute varje dag på promenad, men jag har det mycket sämre än hunden, jag får ju bara vara ute en halvtimme i veckan, säger Malte.

Maltes Tvätt- och städtider är begränsade till var tredje vecka.

Maltes situation är inte unik. Men det skiljer sig mycket beroende på vilken kommun man bor i. Hade Malte bott i Ronneby, Markaryds, Jönköpings, eller Västerviks kommun, hade han fått tvättning och städning varannan vecka, och fått vara ute i friska luften på promenad i en hel timme i veckan.

Många kommuner har inga riktlinjer, utan gör helt individuella bedömningar av varje individs behov. Några av de kommunerna är Växjö och Nässjö.

– Socialtjänstlagen är en ganska bred lag, så det finns många olika tolkningar säger Charlotte Ribbling biståndshandläggare för äldreomsorgen i Mullsjö kommun om varför det skiljer så mycket mellan kommunerna.

Mullsjö Kommun erbjuder duschning en gång i veckan, tvättning varannan vecka, städning var tredje vecka, och promenad en gång i veckan.

Pensionärerna som får hjälp av kalmars hemtjänst får städning och tvättning var tredje vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista