länet

Internetbedrägeri - problem för polisen

Internetbedrägerier är något som fortsätter att öka i Jönköpings län.

I många polisdistrikt ser det likadant ut och polisen har svårt att hålla jämna steg med bedragarna på nätet.

På Rikskriminalen i Stockholm arbetar Anders Ahlqvist med internetrelaterade brott . Han säger till Sveries Radio Kronoberg att det saknas en central samordning och en strategi från rikspolisstyrelsen för hur man ska hantera den ökade mängden av anmälda internetbedrägerier, i Jönköpings län har bedrägerierna ökat med 30 % i år.

Rikspolisstyrelsen har tittat på internetbrott, men man har tills vidare sagt att de ska hanteras som vilket brott som helst, trots att brottsoffren många gånger finns spridda över hela landet och att den nya tekniken gör brotten svårutredda.

Anders Ahlqvist på Rikskriminalen tror att det kan handla om en generationsfråga, något som tillförordnade rikspolischefen Seppo Wuori kan hålla med om.

– Rikspolisstyrelsen prioriterar idag andra brott som våld inom relationer och den grovt organiserade brottsligheten och om inte riksdag och regering ger nya direktiv kommer landets polismyndigheter inte få hjälp med samordning kring internetbrotten, säger Seppo Wuori.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista