kräftdöd

Flodkräftan snart borta från länet

Den svenska flodkräftan för en ojämn kamp för sin överlevnad.
Trots att länsstyrelsen i Jönköping så sent som för ett år sedan införde ett extra skydd runt de vattendrag där flodkräftan fortfarande finns kvar, fortsätter den olagliga utplanteringen av signalkräftan med förödande konsekvenser.

- Situatioen för flodkräftan ser inte bra ut i Jönköpings län och det beror på spridningen av kräftpesten, konstaterar Daniel Melin på länsstyrelsen.

Så gott som varje år upptäcker länsstyrelsen vid kontroller att signalkräftor illegalt satts ut, vilket gör att flodkräftan dör ut.

Det som i grunden hotar den svenska flodkräftan är kräftpesten. Det är en svampsjukdom som signalkräftan kan stå emot ganska bra, men som dödar den svenska flodkräftan.

Att undvika att sprida kräftpest är också ganska enkelt. Allt man behöver tänka på är att inte flytta vatten, djur växter, eller redskap mellan olika sjöar och vattendrag.

Det allra viktigaste är att man inte flyttar fiskar, snäckor musslor eller just kräftor mellan olika sjöar.

Men enligt Daniel Melin verkar det vara en önskan om att få en stor fångst till kräftskivan, snarare än omtanken om den hotade flodkräftan, som driver på utvecklingen.

För gång på gång hittar länsstyrelsen den smittbärande signalkräftan i skyddade vatten.  

Som en följd av den här utvekclingen blir alltså flodkräftan mer och mer unik på kräftskivorna, men ännu finns den kvar på ett fåtal platser i länet.

- De flodkräftvatten som finns kvar finns ofta högt upp i sjöar och vattendrag, i avrinningsområdet där det inte finns signalkräfter uppströms. Där finns det spillror av bestånd kvar i vårt län säger Daniel Melin.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista