Gripna rånare i Mjölby grovt kriminella

Två av de misstänkta rånare, som greps under dramatiska former mitt i ett bostadsområde i Mjölby i går morse, är grovt kriminella.

En av dem var med om den dramatiska fritagningen från Norrtäljeanstalten för fyra år sedan. Den slutade med att han greps av den nationella insatsstyrkan i bostadsområdet Kaxholmen norr om Huskvarna.

Åtminstone två av de misstänkta rånare, som greps i Mjölby i går morse har långa straffregister och betecknas som mycket farliga av polisen.

Det kan ju också ses som ganska talande att polisen avlossade flera skott i samband med att de greps i går.

Den yngsta av de gripna är en 31-årig man, som tidigare dömts till en rad fängelsestraff. Bland annat för förberedelse till grovt rån och för försök till mord. Han ska bland annat ha skjutit mot en polisbil i Västerås.

Han fick också sitt namn på löpsedlarna i samband med en fritagning med automatgevär från Norrtäljeanstalten för ganska exakt fyra år sedan.

Flykten slutade i Kaxholmen, norr om Huskvarna, då han ringades in av ett stort polispådrag med nationella insatsstyrkan och polishelikoptrar.

Den andre av de gripna i Mjölby, en 43-åring uppvuxen i Växjö’, har ett synnerligen långt straffregister.

Han har begått ett antal rån mot värdetransporter och banker och dömdes 1996 för grovt rån till 13 års fängelse.

Också han var med om en spektakulär rymning för fyra år sedan då han tillsammans med några andra intagna rymde från Kumlaanstalten.

Enligt polisen så har båda avtjänat sina straff, men var av allt att döma ändå under bevakning.

De sitter nu frihetsberövade hos polisen misstänkta för förberedelse till grovt rån.

Åklagaren har fram till torsdag på sig att begära dem häktade

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista