Allt fler äter extra vitaminer trots risker

Trots att det kan vara farligt för hälsan så ökar konsumtionen av kosttillskott kraftigt. I dag äter vi 70 procent mer vitaminer och mineraler än för 20 år sen.
Just för säkerhets skull är det många som köper extra vitaminpiller i hopp om att må bättre men faktum är att effekten kan bli precis den motsatta. Det är få som verkligen behöver komplettera den vanliga maten med andra preparat och en feldosering kan få allvarliga följder. Det säger Kerstin Ramfeldt som är dietist på länssjukhuset Ryhov. Framför allt är det de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K som kan ge skador. Men även stora doser av C-vitamin kan i vissa fall utveckla njursten. Kerstin Ramfeldt är kritisk till den här utvecklingen och ser överkonsumtionen av kosttillskott som ett stort experiment som ingen egentigen vet vad det får för konsekvenser på sikt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".