länet

Tonvis med elskrot i fel behållare

Trots år av upplysningskampanjer slängs fortfarande varje år runt 12 000 ton elprylar i soppåsen eller i fel återvinningsbehållare.

Länsborna skiljer sig inte från svensken i övrigt

- Det är ju mycket plastpåsar och papp som batterierna ligger i och så slänger man allt i ett, säger Håkan Karlsson, enhetschef för sortergårdarna i Jönköpings län.

Trots att en del missar med plast i batteriåtervinningen och papp bland glödlamporna så är Håkan Karlsson nöjd med hur Jönköpingsborna sorterar.

- Ganska bra men det kan bli bättre, säger han.

Mängden elavfall som samlas in ökar varje år.

2006 samlades 145 000 ton in i landet och 2007 hade siffran stigit till 159 000 ton.Detta enligt organisationen Avfall Sverige. Men fortfarande hamnar till exempel både glödlampor och batterier i den vanliga soppåsen och bidrar därmed till att gifter kan spridas i naturen.

Håkan Karlsson tror att det finns mer att göra när det gäller återvinningen.

- Jag tror vi kan bli mycket bättre på att sortera i framtiden, det allmänna miljömedvetandet måste bli bättre för framtiden, säger han.

Reporter Hanna Nilsson
 hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista