Vårdköer i länet har fördubblats

Vårdköerna i länet har ökat. På två år har det blivit nästan dubbelt så många som väntar på specialistvård i landstinget. Det här visar siffror från landstinget.

Idag står 2500 länsbor i kö till specialist. Att korta vårdköerna var ett av vallöftena från den borgerliga alliansen, men ändå vill man idag inte dra för stora växlar på att köerna ökar. Men moderaternas landstingsråd Per-Anders Johansson säger att det inte ser bra ut.

- Nej, det är ett ständigt slit med detta. Vi ville före sommaren se hur kösituationen såg ut för att kunna koppla ett åtgärdsprogram för att få en bättre tillgänglighet men så kom vårdkonflikten så de närmaste veckorna ska vi få en redovisning, säger han.

I juli 2006 var det 1300 personer som stod i kö till en specialistläkare i landstinget i länet. I juli i år var det nästan dubbelt så många - 2500 som stod i kö. Köerna har alltså ökat rejält på två år. Det här visar siffror som planeringsdirektören på landstinget Mats Bojestig presenterar.

Den borgerliga majoriteten vill idag ligga lågt när det gäller dom ökade köerna och titta närmare på det här under hösten, enligt Per-Anders Johansson. Men inte oväntat väcker siffrorna reaktioner hos oppositionen. Socialdemokratiska oppositionsrådet Anci Magnusson menar att den borgerliga majoriteten misslyckats med köerna och att det idag är tyst om det som dom förut pratade så mycket om.

- Det är ett annat ljud i skällan idag när moderaterna sitter i ledningen. När de satt i opposition pratade de om en köfri sjukvård men så är det ju inte, säger hon.

Reporter Anna-Karin Front
 anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista