Gnosjö kommun

Hillerstorpsskolan en av landets bästa

Det är stora skillnader mellan länets skolor på hur väl man lyckas nå upp till sina mål. Det visar en undersökning från Skolverket.

En av skolorna som lyckas bäst i hela landet är Hillerstorpsskolan i Gnosjö kommun.

-Det är roligt att bli uppmärksammad för något som är positivt, säger rektorn där, Tine Melin-Wigh.

Och att skolan lyckas så bra beror på flera saker tror hon.

- Vi jobbar målmedvetet med alla våra elever, vi har kunniga och duktiga lärare och såväl elever som föräldrar känner väl till våra mål, säger hon.

Förutom det genomsnittliga värdet på niondeklassarnas avgångsbetyg i varje skola, har Skolverket också tagit hänsyn till ett så kallat SALSA-värde. 

Det visar hur bra skolorna har varit på att förvalta varje elevs egna förutsättningar. Salsavärdet baserar man på betyget och andra faktorer, som föräldrarnas utbildningsnivå, hur många pojkar respektive flickor det finns i klasserna och antalet utlandsfödda elever.

Förutom Hillertorpsskolan så har Nordinskolan i Gislaved, Rörvikskola i Sävsjö, Proolympia i Nässjö, Kungsängsskolan i Jönköping och Bor Skola i Värnamo höga salsavärden.

På sjätte plats i hela landet kommer alltså Hillerstorpsskolan och rektor Tine Melin-Wigh tror att det kan bero på att skolan är liten.

-Här är ingen anonym, alla känner varandra. Det är viktigt att bli sedd i livet.

-Det här gör att man växer och känner att nu ska vi gå igång med ett nytt härligt skolår, säger Tine Melin-Wigh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista