Förhandlare ska förbättra återvinningen

Efter kritik från många håll kring hur återvinningscentralerna fungerar på många håll, och även dragits in på flera småorter, kräver nu regeringen bättre service.

Regeringen vill ha en förhandlare som ska förbättra samarbetet mellan kommunerna och förpackningproducenterna.

I Nyheterna i sommar har till exempel Ingemar Johansson i Norra Unnaryd uttryckt sin ilska över indragna återvinningsstationer.
- Vi har ju ingen medbestämmanderätt över huvudtaget.
-Kommunerna skyller bara på företagen som driver det här. Hur kan kommunerna bara släppa detta till de som bara vill tjäna pengar?

Protester har alltså kommit från många håll. Inte minst efter att förpackningsindustrin beslutat att dra in återvinningsstationer i mindre orter, som Norra Unnaryd.
Det är producenterna som i lag har ansvar för återvinningen men många kommuner menar att de inte tar det ansvaret på allvar.

Nu har alltså regeringen tillsatt en förhandlare mellan förpackningsindustrin och kommunerna när det gäller återvinningsfrågan.

Igår träffade miljöminister Andreas Carlgren företrädare på avfallsområdet och sa då bland annat att servicegraden av glas- och pappersinsamling måste höjas i glesbygds-kommuner.
-Du måste kunna lämna dina tidningar och glas på rimligt avstånd. I grunden vill vi ha en tillräcklig täthet och vill att parterna hittar en lösning.

En av många kommuner som haft problem med åretvinningen är Vetlanda. Göran Lindell är kommunstyrelsens ordförande.

-Det jag har hört om det här verkar positivt, och att man ringat in många av dom problem vi har sett, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista