Inhägnad parkering kan få ner stölderna ytterligare. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
LÄNET

Färre stölder ur lastbilar i länet.

Sedan 2006 så har antalet stölder från lastbilarna halverats och varor för mångmiljonbelopp har kunnat räddas undan tjuvarna.

Det beror dels på att åkeribranschen tänker säkrare, dels på att polisen lyckats sätta rätt personer inom lås och bom. Det säger Per-Arne Nilsson, som är polisens samordnare kring lastbilsstölderna.

För två år sedan var stölderna flest. Så kallade kapellskärningar var vardagsmat och tjuvarna slog oftast till när chaufförerna parkerat för natten på någon rastplats längs E4:an.

2006 -rapporterade 95 stölder från lastbilar i Jönköpings län och det var då som polis och åkeribranschen på allvar tog tag i problemet. Polisen i Jönköpings län, Skåne, Kronoberg, Halland och Västra Götaland började jobba tillsammans och inledde samtidigt samarbeten med åkeribranschen. Och det verkar ha gett resultat, för på de två åren har antalet stölder alltså halverats.

Nu ska det dessutom byggas inhägnade, bevakade rastplatser som kan sänka siffrorna ytterligare.

David Westh

david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista