Utländska chaufförer kommer fortfarande undan böter

Problemet med utländska bilförare som bryter mot svenska trafikregler fortsätter , trots att det uppmärksammats under flera år.

På grund av gällande lagar kan utomnordiska medborgare nämligen strunta i att betala böterna. Ulf Fridvall är trafikpolischef i Blekinge, ett av de län som tydligt märker av problemet.
-Det är väldigt orättvist. Inom yrkestrafiken kan utländska förare konkurrera på ett helt annat sätt, de vet ju att de kan lasta för mycket och köra för länge och för fort utan att få böta, säger han.
En bilförare som får böter av polisen och inte betalar på plats får ett inbetalningskort. Om personen sedan inte betalar går ärendet vidare till kronofogdemyndigheten.

Det är här problemet med utländska förare kommer in. Sverige samarbetar med övriga nordiska myndigheter men i andra länder går det i nuläget inte att komma åt personer som inte betalar.

Många struntar därför helt enkelt i det. En del av problemet är att polisen varken har rätt att tvinga någon att betala eller att hålla kvar de som inte gör det. Polisen står maktlös och kan inte göra annat än att släppa iväg dem.

-Det är välidgt frustrerande, säger Ulf Fridvall.

-Vi har ju kontokort, och kvittoblock så att de kan betala på plats.

-Får vi bara en lagändring så att vi får rätt att hålla kvar dem till de har betalat så tror jag nog inte att det är några svårigheter. Pengar kan de nog få fram, säger Ulf Fridvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista