arkivbild, foto: Scanpix
jönköping

ISA ska ge säkrare skoltransporter

Inför skolstarten lovar Jönköpings kommun säkrare skolskjutsar. En ny teknik som heter ISA ska hjälpa busschaufförerna att hålla rätt hastighet.

När Wåge Ericksson på Smålandsbussen åker iväg med sin skolskjuts så är den nu alltså utrustad med ISA, vilket för chauffören egentligen bara innebär att han bredvid sig har en liten display som visar hastigheten på den aktuella vägen och hur fort han själv kör. Om chauffören kör snabbare än hastighetsgränsen så ger den lilla displayen ifrån sig ett svagt ljud.

- Du behöver inte titta på hastighetsmätaren, du får en svag signal om du kör för fort säger Wåge Ericksson.

Andra fördelar med ISA är minskade koldioxidutsläpp och minskad bränsleförbrukning.

För Jönköpings kommun innebär den här nyheten en fortsättning på den kvalitetssäkring av skoltransporterna som pågått under drygt tio år. Kommunen ställer idag allt högre krav på bussarna, där alkolås numera är ett krav på de upphandlade bussarna.

En annan nyhet är större skyltar på bussarna, skyltar som indikerar att det är skolskjuts, och reflextejp. Precis som tidigare år är Vägverket med i kommunens trafiksäkerhetsprojekt och Eva Hultgren tycker att ISA-nyheten är en naturlig del i det fortsatta samarbetet.

- Här handlar det mycket om att handla förebyggande och också om att vara en förebild som skolskjutschaufför säger Eva Hultgren.

Varje dag är det drygt 4 000 barn som åker till skolan med olika transporter i Jönköpings kommun, men bara hälften åker med bussar som är kvalitetssäkrade.

- Hälften åker med linjetrafik och då är det svårare att ställa krav från kommunen säger Eva Hultgren.

Mattias Sundler
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista