Skolstarten är snart här. Nu varnar kommunen för trafikkaos när alla ska till skolorna. Foto: arkiv
JÖNKÖPING

Varning för trafikkaos vid skolstart

Jönköpings kommun vädjar nu till alla föräldrar inför skolstarten till veckan att inte skjutsa sina barn till skolan eftersom det innebär stora trafikbekymmer.

- När alla ska släppa av sina barn på samma ställe samtidigt skapas väldigt stora trafikbekymmer, säger Gunnel Onselius,  trafiksäkerhetssamordnare på Jönköpings kommun.

Hon rekommenderar istället föräldrar att släppa av sina barn en bit ifrån skolan, för att förhindra problem.

För att underlätta för föräldrar som kör sina barn så kommer det nu att finnas två skolor i höst i Jönköpings kommun som har så kallade ”hämta och lämna-platser”. Det är Hisingstorpsskolan i Jönköping och Södergårdsskolan i Huskvarna. Tanken är att det på sikt ska bli fler skolor som har sådana platser.

Vid skolstarten är det bara i Jönköpings kommun omkring 19 000 grund- och gymnasieelever som kommer att förflytta sig mellan hem och skola och även polisen kommer att finnas på plats för att göra kontroller.

- Det blir hastighets- och nykterhetskontroller på vägen till skolorna, säger Bengt Hultqvist på polisen.

Mattias Sundler

mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista