Åklagare vill ha lagändring

Förra veckan kunde polisen för första gången gripa en person som misstänks ha försökt skrämma folk med mjältbrandsbrev. Polisen hittade brevet hemma hos en 19-åring i Jönköping i samband med en husrannsakan hemma hos honom. Men att ha ett hotbrev med pulver i är inte straffbart i sig. 19-åringen häktades, men alltså inte för brevet, utan för stöld. Men åklagare Klas Hellgren anser att lagen bör ses om.
Som lagen är idag så är det alltså inte olagligt att ha den här typen av hotbrev som polisen hittade hemma hos en 19-åring i Jönköping. Först när brevet har skickats iväg blir det olagligt. Åklagare Klaes Hellgren i Jönköping tycker att det är fel och han tycker att lagen nu måste göras om. Men justitieminister Thomas Bodström, han vill inte ens kommentera Klas Hellgrens åsikter. Hotbreven har kostat samhället miljontals kronor de senaste månaderna och moderaternas talesman i polisfrågor, Fredrik Reinfeldt, menar att Sverige faktiskt kan bli ett tillflyktsland för terrorister om inte lagen skärps.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista